Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Kvitto 2007-10-24 19:36
Är nybörjare på det här med bokföring och undrar hur man ska göra när man har köpt småsaker som frimärken eller köp av privarperson och saknar kvitton för dessa köp. Kan man skriva ett eget i programmet?

//Johan
 Skrivet av:  Johan IP: 147.14.10.170



Svar: Kvitto 2007-10-26 03:16
Hej!

Tyvärr!
Huvudprincipen är : Inga kvitton på utgifter -> Inga avdragsmöjligheter!

Smidigast är att strunta i att man lagt ut egna småpengar!
Du kommer ju ändå att kunna kompensera dig själv med ett högre uttag från firman som ju fått en fetare kassa då den sluppit utgiften! Har du missat kvittot så är det här det absolut smidigaste tillvägagångssättet!




Om man envisas (och här kommer nu några dåliga råd...):
Om det är frågan om mycket små belopp kommer du inte att kastas i finkan om det saknas kvitton!
Du kan i princip skriva in utlägget i Unibas och lägga in ett blankt papper* i verifikatpärmen, ett papper där du, om/när du hittat eller får ett kvitto kan fästa det. Har du missmint dig om beloppen går det enkelt att i efterhand justera det hela till rätt belopp i Unibas.

* eller en utskrift av just den verifikatkonteringen


Skulle ett kvitto på ett litet belopp ha trillat bort ( eller i ditt fall, aldrig återfunnits) så kan skattemyndigheten godta det hela om allt annat är snyggt och i ordning. Det är också en fråga om att vid en skatterevision kunna troliggöra det hela. T.ex. att man skickat brev visar att man de-facto haft tillgång till frimärken.

Man blir inte fänglsad för försvunna småsummor, man blir heller inte bötfälld för falsk bokföring, men man kan kanske få bakläxa på deklarationen och kan bli tvungen att göra om deklarationen och justera bokföringen, något som är både tidskrävande och irriterande, bara för att man envisades med att tjafsa om småslantar!


Återigen:
Huvudprincipen: Inga kvitton på utgifter -> Inga avdragsmöjligheter!
Därför, begär alltid kvitton, och se till att hålla reda på dem!




/ Lars B
/ som inte bekymrar sig om småutlägg,
/ och som här gett en del råd som strider mot "god bokföringssed" och som därför absolut bör undvikas!
 Skrivet av:  Lars Bergström IP: 81.234.145.192



Svar: Kvitto 2007-10-26 19:04
Tack för tipsen =)
 Skrivet av:  Johan IP: 78.82.13.97



Svar: Kvitto 2007-10-26 23:33
Mer om kvitton.

Om du tappat bort ett kvitto så är det viktigt att du tydligt visar det i t.ex. fritexten i verifikatkonteringen, exempelvis "Kvitto saknas". Lägg också med en förklarande text om vad det är för utgift. Ju tydligare, dess bättre (gärna namn, tidpunkt, vara mm). Det blir då mycket lättare att "troliggöra" att du verkligen haft den utgiften.

Skattmasen är inget odjur som vill jävlas med dig, men om det ser ut skumt och verkar som om du försökt mygla undan slantar eller fejka en utgift, då måste du ha mycket (!) bra argument för att slippa strul!

Var rädd om dina kvitton!
Det är kvittona som skall styrka dina utgifter för att reducera din skatt, och som hjälper dig att få tillbaka MOMS-utläggen.


/ Lars B
 Skrivet av:  Lars B IP: 81.234.145.192



Svar: Kvitto 2011-04-27 16:26
Något gammal tråd men jag testar ändå. Om man nu saknar ett kvitto och väljer att inte försöka sig på att redovisa momsen just för att det är ett så litet belopp. Hur ska detta konteras i så fall?

//M
 Skrivet av:  Mick IP: 82.182.82.250



Svar: Kvitto 2011-04-27 21:42
Bokför hela bruttobeloppet (dvs beloppet inklusive moms) på aktuellt konto. Konstigare än så är det inte.
 Skrivet av:  Tore IP: 213.89.58.225



Svar: Kvitto 2011-04-28 14:34
Lars har oftast rätt liksom i detta fall. Vad man kan tänka på, är att kvitton kan försvinna av olika anledningar, brand, stöld m.m. Skulle något sådant hända så kan man verifiera sitt försvunna kvitto med att kanske hänvisa till polisrapport eller intyg från en betrodd person eller företag. Ofta kan det också gå att få dublettkvitton.

Dock ska man komma ihåg att vara noga med sina kvitton. Slarvar man, så kan man inte komma efteråt hur många gånger som helst. Företag med ständigt sena momsredovisningar och som dribblar med konstiga deklarationer, ligger definitivt på SKV:s prio-lista när det gäller revisioner.
 Skrivet av:  Åke IP: 85.228.167.11



Svar: Kvitto 2014-10-11 12:23
Om kvitto är bortapad, kan man boka hela bruttobeloppet som ej avdragsgill då? Om vi pratat om så litet belopp. Eller är fel att göra så.
 Skrivet av:  Iran IP: 213.66.153.79




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
6 + 4 =