Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Start av företag 2008-01-16 23:38
Har testat unisell för att min sambo ska starta ett företag, kommer att köpa bas-programmet inom kort. Jag har några frågor ang. bokföringen vid start. Hon kommer att ta banklån för att köpa det som behövs, men pga alla inköp så måste man ligga ute med en massa moms pengar. Har skrivit på ansökan till skatteverket att hon vill redovisa moms månadsvis för att snabbt få tillbaka momsen. Men banklånet som hon fått beviljat täcker inte momskostnaderna så hon måste då skjuta in eget kapital. Kan man "ta tillbaka dom pengarna från företaget senare utan att skatta på dom, om man kan det hur bokför man detta.

Mvh Christer
 Skrivet av:  Christer IP: 90.230.106.127



Svar: Start av företag 2008-01-19 16:37
Hej!

Antar att det är frågan om enskild firma!

Visst får man ta tillbaka egna insättningar! Bokför egna insättningar och egna uttag mot firmans plusgirokonto (eller var ni nu samlar slantarna). Pytsa in pengar som egen insättning, och när slantar från fakturorna börjar trilla in tar ni tillbaka pengarna via eget uttag.

Inga konstigheter alls!

OBS: Det är inte eget uttag som beskattas. Det är vinsten i företaget som beskattas, oavsett om pengarna ("vinsten") ligger kvar på företagets konto eller om det ligger i ägarens plånbok, eller som proteinansamling runt ägarens midja....


/ Lars B
 Skrivet av:  Lars Bergström IP: 81.234.145.192



Svar: Start av företag 2008-01-23 14:29
Tack Lars för svaret.

En fråga till ang. momsredovisning: Om man redovisar moms månadsvis, vilket datum görs det och om man har mycket utgifter i starten hur snabbt får man tillbaka momsen från skatteverket???
 Skrivet av:  Christer IP: 217.151.193.17




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
2 + 2 =