Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Tömma momskonto 2010-11-04 08:52
Hej,

Det är nu dags att trycka på bokslut förm in del, dock så har jag pga av okunskap inte tömt momskontot...... (har brutet år.)

Undrar hur jag skall gå tillväga med detta, så att det inte blir fel.

Tack på förhand.
 Skrivet av:  Maria IP: 77.53.26.28



Svar: Tömma momskonto 2010-11-05 10:53
Det finns en mängd olika momskonton i kontoplanen. Dessa fylls på undan för undan under året. De momsrapporter som skrivs ut hämtar sina uppgifter från dessa momskonton.

När en momsrapport skrivs ut får man ange period etc. UNI_BAS hämtar de aktuella beloppen för den aktuella perioden. UNI_BAS gör däremot ingen kontering i samband med denna utskrift. Man kan därför skriva ut sin momsrapport flera gången.

Många bokföringsprogram har det så ordnat att momskonton nollställs automatiskt i och med att momsrapporten skrivs ut. Nackdelen med detta är då att man inte kan skriva ut en ny momsrapport som ju i så fall bara skulle skriva 0 på alla konton.

I UNI_BAS görs nollställningen en gång per år. När alla rapporter är utskrivna och alla transaktioner för det gamla året är bokförda, då börjar det bli dags att nollställa sina momskonton. Man gör nollställningen i form av en verifikation där datum ska vara den sista dagen i det gamla året.

När man under året betalat in moms till SKV har man krediterat t.ex bankkontot och debiterat "Momsredovisningskontot". Något annat konto ska inte beröras vid inbetalning (samma sak förstås om man får återbetalning av moms från SKV).

Momsredovisningskontot visar fram till nu det man betalat/återfått av SKV.

Vid nollställning går man till Registrera/Övrig bokföring och går där igenom samtliga andra momskonton och nollställer dessa på så sätt att om kontosaldot (UB) för det gamla året är ett debetsaldo, då ska detta konto krediteras med detta belopp. Vice versa om kontosaldot är ett kreditsaldo, då ska kontot debiteras med detta belopp. När man gått igenom samtliga momskonton har man en differens på verifikationen. Denna differens bokar man på momsredovisningskontot. Därefter har man en samlad utgående balans för sin momsskuld/momsfordran som då ligger på momsredovisningskontot.
 Skrivet av:  UNICELL AB IP: 78.69.176.52




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
6 + 5 =