Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Plus blir minus och tvärtom i Resultatrapport 2011-04-27 18:41
Hej,

Har skrivit ut Resultatrapporten i mitt Unibas och konstaterar att programmet gör minusposter på intäkter och plusposter för kostnader. Nu är det ju enkelt att räkna om detta men det måste ju vara ett generalfel som heter duga, och det ser minst sagt märkligt ut på papperet. Bokslut för 2010 är gjort och det ser likadant ut. Någon kommentar kring detta och jag vore tacksam.

Mvh,
Micke
 Skrivet av:  Michael Eriksson IP: 109.58.204.165Svar: Plus blir minus och tvärtom i Resultatrapport 2011-04-27 19:02
Om man inte är så kunnig i bokföring tycker man kanske att det ser konstigt ut att intäkter skrivs med minustecken och kostnader skrivs som positiva värden, men så är det i alla bokföringsprogram.

Den som kan bokföring vet å anda sidan att en intäkt noteras kredit medan en kostnad noteras i debet. Vidare, vid alla utskrifter, skrivs ett kredit-belopp med minustecken och ett debetbelopp skrivs som ett positivt värde. Så har det alltid varit. Så är det i alla bokföringsprogram.

I och med datorns intåg i bokföringen kunde man enkelt "vända tecken" - dvs det som är positivt blir negativt och det som är negativt blir positivt. För att underlätta för den ej bokföringskunnige började någon att "vända tecken" vid just utskrift av resultatrapport (ingen annanstans). Detta innebär tyvärr att man idag inte kan läsa en resultatrapport utan att först konstatera om man vänt tecken eller ej, detta oavett vilket bokföringsprogram man använt för att skriva ut rapporten.

Som väl är kan man i UNI_BAS välja om man ska vända sig till någon som kan bokföring eller om någon som inte kan bokföring ska läsa rapporten. Strax ovanför Skriv-ut-knappen för resultatrapporten finns en liten ruta "vänd tecken" - ett kryss i den rutan betyder att kreditbelopp skrivs som positiva värden medan debetbelopp skrivs som negativa värden. Det är inte i alla bokföringsprogram man har den valmöjligheten.
 Skrivet av:  UNICELL AB IP: 78.69.188.75
Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
6 + 3 =