Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Bokföring av löner för icke-anställda 2011-09-28 16:49
Om en anställd blir uppsagd i ett aktiebolag men kommer att utbetalas lön även i början av nästa år.Hur ska man då bokföra dessa kostnader, då kostnaden uppstår i år men lönen utbetalas under nästa år. Ska de bokföras som en skuld i årets balansrapport.
 Skrivet av:  Frida IP: 109.124.158.44



Svar: Bokföring av löner för icke-anställda 2011-09-28 22:37
Är det fråga om lång uppsägningstid eller avgångsvederlag och har personen redan slutat? Om personen finns kvar uppsägningstiden ut, finns det ingen anledning att frångå gängse normer. Alltså bara att betala lönen som vanligt + soc.avg och ev.försäkringar samt dra skatt vid utbetalningstillfället.

Har personen redan slutat men ska ha lön i kanske sex månader, kan man boka denna som en löneskuld på konto 2911. Dessutom bör det finnas ackumulerad semesterlön, såvida inte personen anställts till ett projekt eller dylikt, där semesterlön kan vara inbakad i den vanliga lönen. Semesterlön betalas annars ut månaden efter anställningen upphörde och även denna bör ju finnas bokförd som en skuld. Skatter och soc.avg. bör räknas in i bruttolön vid eventuell bokföring av löneskuld.
 Skrivet av:  Åke IP: 85.228.176.17




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
10 + 9 =