Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

bokföringsorder 2011-10-20 11:25
Hej,
Jag skulle behöva lite hjälp med en fråga om:
Totalt uppgår kundfordringar till 500 000 kr. Av dessa har ett företag försatts i konkurs en månad före bokslutsdagen, enligt besked från konkursförvaltare beräknas ingen betalning kunna ske. Ett annat företag har meddelat att de har stora ekonomiska problem och beräknar inte kunna betala mer än 50% av sin ursprungliga skuld som var på 100 000 kr.

hur ska det se ut när man ska skriva en bokföringsorder på detta?
Mvh
Sara
 Skrivet av:  sara IP: 79.138.195.90Svar: bokföringsorder 2011-10-20 23:29
Företag som försatts i konkurs skrivs av under KUNDFÖRLUSTER, alltså du krediterar fakturan och debiterar kundförlust. Glöm inte att bevaka konkursen, ibland händer det att det kommer fram dolda tillgångar. Är det enskild firma eller HB så är ägaren personligt ansvarig. Även om likvid saknas nu, så kanske personen kommer på grön kvist efter några år.

Företag med ekonomiska problem av denna typ, brukar på inrådan från revisor eller liknande, fördöka få med leverantörerna på ett s.k. Ackordsförfarande. Villkoret är att någon betrodd person, ex.vis en advokat går ut med förfrågan om detta. Villkoret är att alla accepterar ackordet. Där kan det ju tänkas att någon har stora fordringar och någon annan små. Den med stora fordringar kan därför kanske hellre av flera anledningar låta det aktuella företaget gå i konkurs och kanske då få ut en större summa än som skulle vara fallet vid ett ackord.

I varje fall ska den sist nämnda skulden bokas på Osäkra fordringar och om ackordet blir klart, därifrån till Kundförluster.
 Skrivet av:  Åke IP: 85.228.152.238
Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
7 + 5 =