Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Fel momskonto vid inköp utanför EU 2012-01-23 14:56
När jag ska registrera ett inköp av vara eller tjänst utanför EU under "kostnad utan faktura" eller "övrig bokföring" så bokför programmet den utgående momsen som ett inköp inom EU (2615 Ber utg moms 25% varuförv EU). Detta trots att jag i samband med kontovalet angav "Inköp varor utanför EU" i dropdownlistan. Varför?

Har enskild firma och redovisning sker enligt bokslutsmetoden.

/Johan
 Skrivet av:  Johan IP: 78.69.92.189



Svar: Fel momskonto vid inköp utanför EU 2012-01-23 18:10
När det gäller inköp av VAROR från land utanför EU är det så att man inte bokför någon moms alls. Man förväntas nämligen att den ingående momsen betalas till speditionsfirman och bokförs då som vanlig ingående moms.

När det gäller inköp av TJÄNSTER från land utanför EU, då ska man bokföra momsen både som ingående och utgående moms. Själva inköpet skall deklareras i ruta 22 på deklarationsblanketten. Momsen skall delas upp på ingående och utgående. Den utgående ska sedan deklareras i ruta 30-31 och den ingående i ruta 48 på deklarationsblanketten. Momsen vid inköp av tjänster utanför EU skall m.a.o deklareras på exakt samma sätt som vid inköp av tjänster/varor från EU-land.

Det viktiga i detta sammanhang är att du får ut en momsdeklaration som svarar upp mot de krav som skatteverket har på dig. UNI_BAS sköter detta helt automatiskt.

Det är sedan kanske en bisak att just den utgående momsen vid just inköp av just tjänster från just land utanför EU, blir bokförda på samma konto som den utgående momsen vid inköp av varor/tjänster från EU-land. SKV bryr sig inte om att skilja på dessa belopp på sin deklarationsblankett - varför då bry sig? Huvudsaken är att UNI_BAS ger dig en korrekt ifylld momsdeklaration.
 Skrivet av:  UNICELL AB IP: 78.69.177.228




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
2 + 1 =