Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Ännu en slapparfri helg... 2012-02-10 19:30
Hej,

efter 2 veckor, 8 timmar om dagen, har jag och min kompanjon ännu inte lyckats ta över bokföringen och fasa in i Unibas. Tanken är att vi ska ta vid där vår räkenskapsdam slutade, som hann göra klart 2 månader (sep, okt) på vårat nya räkenskapsår.

Vi har i allafall med hjälp av hennes verifikatlista och bal/res rapport lyckats "återskapa" och kontera samma händelser och transaktioner i Unibas. När vi skriver ut en bal/res rapport stämmer den i princip på öret med den hon gav oss.

Nåväl,
som en liten test skrev vi ut en momsrapport, för att se om bokföringsdamens uträknade betalning för november till skattekontot, blev samma summa som Unibas räknat ut, men det var inte en siffra rätt, nu ser det ut som vi då egentligen skulle fått tillbaka massor?!

Det verkar osannolikt att hon (hennes dyra fina Visma) räknat fel, samt att vi de facto sålt en hel del den perioden och säkert helt riktigt gjort rätt för oss rent skatte- och moms-mässigt, men vad är det som felar? Varför ser vår momsrapport så galen ut?

Summan vi betalade in i november är väl bara baserad på händelserna/transaktionerna i sep+okt?

Vi har ev en liten misstanke om att det har med "omföring" att göra. På ett par ställen i hennes verifikatlista vi plankat rakt av står det "omf. moms bla, bla" på några ställen, kan det ha med det att göra? Vad är/betyder/innebär omföring rent konkret? Skulle vi kanske inte kopiera konteringen exakt?

Har svårt att tro det är Unibas som felar, som verkar vara ett stabilt och ovanligt buggfritt system, det är förmodligen vi som matat in fel siffror...

kom gärna med förslag och tips!

Jens
 Skrivet av:  Jens IP: 217.209.222.46



Svar: Ännu en slapparfri helg... 2012-02-11 00:08
Novemberinbetalningen av moms gäller kvartal 3, dvs juli-september (vid kvartalsvis momsinbetalning). Börjar räkenskapsåret 1 september är det således bara september som gäller. Att kombinera räkenskapsdamens manuella "omf. moms bla, bla" med UNI_BAS momsberäkning har bevisligen gett upphov till problem. Supportkontakt rekommenderas.
 Skrivet av:  t IP: 213.65.162.102



Svar: Ännu en slapparfri helg... 2012-02-11 00:21
Troligtvis ska inte omföringen av momsen bokföras eftersom den då blir dubbelbokförd. Om hon nu har bokfört det hela (och rätt) så borde det ha varit enklast att bara köra in balanserna.
 Skrivet av:  Åke IP: 213.113.208.81




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
5 + 8 =