Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Expansionsfond 2007-03-18 17:50
Hur hanteras expansionsfond i Unibas.
Exempel: Jag vill lägga undan 100 000 SEK till framtida expansion/investering i en enskild firma. Hur gör jag detta i Unibas och hur hanteras egenavgift samt resultat och balansräkning?
 Skrivet av:  Henning Burvall IP: 213.64.90.64Svar: Expansionsfond 2007-03-22 01:07
Hej!

Det här gör man vanligtvis i deklarationen och inte via bokföringen. Men, om du vill, kan du naturligtvis föra över summan från eget kapital (eller årets vinst) till kontot för expansionsfond. Men, i din deklaration måste du ändå lägga in motsvarande summa, eftersom det är totalvinsten och kapitalet i företaget (före avsättningen) som avgör hur stor avsättning du får göra i expansionsfonden. Egenavgifterna och andra skatter beräknas efter att denna deklarationsmässiga hantering är utförd.

Egentligen tjänar du inget på att göra den här operationen i bokföringen. Det är mycket smidigare att göra det i deklarationen.

Du kan undersöka hur Unibas hanterar expansionsfonden i Resultat och Balansräkningen genom att skriva in fingerade belopp i "Testbolaget". Du kan prova göra en back-up av testbolaget före du börjar laborera, så blir det lättare att se vad som händer genom att du då kan återgå till ograverat läge och prova justera beloppen gång efter annan.


/ Lars B
/
/ Nöjd Unibas-användare
/ vars råd inte skall ses som juridiskt bindande.
 Skrivet av:  Lars Bergström IP: 213.67.229.46
Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
8 + 2 =